Verbluffende nieuwe toevoeging aan LEGO Architecture 21061: De Notre Dame Kathedraal

Brickyes

Op 1 juni 2024 betovert LEGO liefhebbers opnieuw met de langverwachte release van de LEGO Architecture set 21061: de Notre Dame Kathedraal. Met zijn indrukwekkende 4383 stukjes biedt deze set een ongeëvenaarde bouwervaring voor fans van architectuur en geschiedenis. Laten we eens nader bekijken wat deze opmerkelijke set te bieden heeft.

notre.png

Een grote uitdaging: 4383 stukjes voor de Notre Dame Kathedraal

De LEGO Architecture set 21061 is een ware uitdaging met maar liefst 4383 stukjes. Met deze omvangrijke set krijgen bouwers de kans om de iconische Notre Dame Kathedraal tot in detail na te bouwen, waardoor ze een ongeëvenaarde ervaring beleven en hun bouwvaardigheden kunnen testen en verfijnen.

Authentieke details: Een gestructureerde binnenwereld en kenmerkende buitenelementen

De set belooft niet alleen een prachtige buitenkant, maar ook een gedetailleerde binnenkant. Met zuilen, bogen en een gewelfde beuk brengt LEGO de structuur van de kathedraal tot leven. Bovendien worden de kenmerkende roosvensters en de centrale torenspits met sculpturen op prachtige wijze gereproduceerd, waardoor de set een authentieke en herkenbare uitstraling krijgt.

Interactief ontwerp: Afneembaar dak en display met naam

Een van de meest opmerkelijke kenmerken van deze set is het afneembare dak, waardoor bouwers een kijkje kunnen nemen in de gedetailleerde binnenwereld van de kathedraal. Dit interactieve ontwerp voegt een extra dimensie toe aan de bouwervaring en stelt bouwers in staat om de structuur van binnen en van buiten te bewonderen. Bovendien wordt de set geleverd met een display met de naam van de kathedraal, waardoor het een prachtig pronkstuk wordt in elke LEGO-verzameling.

Prijs en beschikbaarheid

De LEGO Architecture set 21061: Notre Dame Kathedraal zal beschikbaar zijn vanaf 1 juni 2024 voor een prijs van €299,99. Met zijn indrukwekkende omvang, gedetailleerde ontwerp en interactieve elementen, is deze set een must-have voor elke liefhebber van LEGO Architecture en geschiedenis.

Geschiedenis van de Notre Dame

De Cathédrale Nôtre Dame de Paris, letterlijk vertaald de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs is een kathedraal in Parijs op het eiland Ill de la Cité. De Notre-Dame is gebouwd in het jaar 1163, naar het idee van bisschop Maurice de Sully. De kathedraal was klaar in het jaar 1225. De toren op de huidige Notre-Dame was toen nog niet klaar. Het is nu één van de meest bekendste kathedralen ter wereld. De kathedraal werd in de rest van de wereld onder andere bekend door het boek "De klokkenluider van de Notre-Dame" door Victor Hugo. De Franse koningen lieten zich niet in de Notre-Dame kronen, maar in de kathedraal van Reims. Alleen de Engelse koning Hendrik VI liet zich hier tot Franse koning kronen en Napoleon Bonaparte tot keizer. Ook werden vele beroemde Fransen hier begraven. Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk deels verwoest en de koningsbeelden van Juda werden onthoofd, omdat het volgens de revolutionairen beelden van de Franse koningen waren. De Notre-Dame werd gerestaureerd door Viollet-le-Duc.

De Notre-Dame is een van de eerste kathedralen in Europa. De kathedraal was licht en hoog, een technologische vernieuwing. Hoge gebouwen op pilaren met grote ramen was nieuw. Die stortten niet in dankzij de steunpilaren aan de buitenkant. Ook de techniek van het gekleurde glas maken was nieuw. In kathedralen werden niet alleen kerkdiensten opgedragen, maar er werden veel andere dingen gedaan, zoals scholing. De kathedraalscholen stonden aan de wieg van de universiteiten.

Tijdens de Franse Revolutie werd de Notre-Dame niet vernietigd zoals veel andere christelijke gebouwen, maar omgebouwd tot een Tempel van Rede. Er zijn daarbij veel kerkschatten verloren gegaan en vernield. In 1804 liet Napoleon zich tot keizer kronen in de opnieuw ingerichte Notre-Dame. Omdat tijdens de Franse Revolutie de Notre-Dame zwaar werd toegetakeld, heeft Napoleon veel vlagen op laten hangen om dit te verhullen.

Op 15 april 2019 brak er in de Notre-Dame een brand uit waarbij een groot deel van de Notre-Dame werd verwoest. onder andere de torenspits bezweek. De brand verspreidde zich snel omdat het dak van de Notre-Dame een groot deel uit hout bestaat. 70 % van alle kunstwerken in de Notre-Dame werden hierbij verwoest. Al binnen enkele dagen na de brand werd er een slordige 1 miljard Euro gedoneerd om de kathedraal te herstellen.

Ben je fan van LEGO Architecture? kijk dan een keer naar onderstaande sets:

Vind de beste prijs