De best en slechtst beoordeelde LEGO-sets van 2023

Brickyes

Het einde van 2023 is in zicht, en het is een uitstekend moment om terug te blikken op de LEGO-sets die dit jaar het best en minst gewaardeerd zijn. We stellen een top 5 samen op basis van enkele criteria: elke set moet ten minste 50 beoordelingen hebben ontvangen, de retailprijs moet hoger zijn dan €50,- en de set moet voor het eerst zijn uitgebracht in 2023. Ook sluiten we sets die in ruil voor reviews gratis worden uitgegeven uit. Laten we eens kijken welke bouwmeesterwerken eruit springen en welke sets wellicht niet aan de verwachtingen voldoen.

De beste en slechtse LEGO van 2023, gratis lego bij aankoop en nieuwe informatie voor 2024 sets De beste en slechtse LEGO van 2023, gratis lego bij aankoop en nieuwe informatie voor 2024 sets

Na grondig speurwerk op de LEGO-website, hebben we elke set zorgvuldig geëvalueerd op basis van zowel de beoordelingen als het aantal reviews. Het resultaat is een boeiende lijst van de top 5 best beoordeelde LEGO-sets en de top 5 die wellicht niet de harten van de bouwliefhebbers hebben weten te veroveren. We nemen je mee op een ontdekkingsreis door deze opmerkelijke verzameling sets die in 2023 zijn uitgebracht, en werpen een licht op wat hen tot hoogte- of dieptepunten maakt in de ogen van de LEGO-gemeenschap. Benieuwd welke creaties de titel 'beste' verdienen en welke wellicht wat tegenvallers zijn? Laten we samen de blokjes verschuiven en de resultaten ontdekken.

De slechts beoordeelde sets

Als eerste richten we onze aandacht op de minst beoordeelde LEGO-sets van 2023. Deze lijst belicht de creaties die mogelijk niet het gewenste enthousiasme hebben weten op te wekken bij bouwers en verzamelaars. Welke sets hebben wat kritiek te verduren gekregen?

5. Jazzclub - 10312 (4,2 rating met 108 stemmen)

De Jazzclub-set, hoewel gewaardeerd voor zijn creatieve concept, wordt geplaagd door een opmerkelijk aantal klachten over ontbrekende onderdelen. Dit fenomeen is doorgaans zeldzaam bij LEGO-sets, maar bij deze specifieke set lijkt het zich buitenproportioneel voor te doen, wat de relatief lage beoordeling verklaart.

LEGO Jazzclub - 10312 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

4. Chinees Nieuwjaar decoratie - 80110 (4,2 rating met 68 stemmen)

De naam van deze set, de Chinees Nieuwjaar decoratie, is onderwerp van veel kritiek. In het Engels staat deze set bekend als de Lunar New Year Display, wat door velen als onjuist wordt beschouwd. Veel LEGO-enthousiastelingen merken op dat het correcte equivalent Chinese New Year of Chunjie zou moeten zijn, wat wellicht bijdraagt aan de gemengde beoordelingen.

LEGO Chinees Nieuwjaar decoratie - 80110 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Amazon

3. Coruscant Guard Gunship™ - 75354 (4,0 rating met 71 stemmen)

De Coruscant Guard Gunship™ heeft te maken met kritiek op het ontwerp en de kleurenkeuze, vooral met betrekking tot de minifiguur van Commander Fox. Het lijkt erop dat het ontwerp niet goed is ontvangen, en de verkeerde kleuren van de Commander Fox minifiguur zijn een punt van ontevredenheid bij een aanzienlijk aantal beoordelaars.

LEGO Coruscant Guard Gunship™ - 75354 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

2. De Kleine Zeemeermin koninklijke schelp - 43225 (3,8 rating met 53 stemmen)

De Kleine Zeemeermin koninklijke schelp wordt bekritiseerd vanwege verschillende redenen, waaronder de fragiliteit ervan, een kale en onafgewerkte achterkant, en het overmatige gebruik van kleine stukjes. De algehele beoordeling lijkt beïnvloed te zijn door deze aspecten, waardoor de set lager scoort in vergelijking met andere releases in 2023.

LEGO De Kleine Zeemeermin koninklijke schelp - 43225 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

1. X-Wing Starfighter™ - 75355 (3.3 rating met 226 stemmen)

De X-Wing Starfighter™ neemt met aanzienlijke afstand de onfortuinlijke eerste plaats in als de slechtst beoordeelde set. Talloze klachten wijzen op een zwakke constructie en een verontrustende fragiliteit van de set. Ondanks enkele positieve opmerkingen, is het duidelijk dat deze set in vergelijking met andere releases uit 2023 de ultieme verliezer is. De kritiek lijkt een schaduw te werpen over eventuele positieve aspecten, waardoor deze X-Wing Starfighter™ zich helaas onderscheidt als de minst gewaardeerde creatie van het jaar.

LEGO X-Wing Starfighter™ - 75355 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

De best beoordeelde sets

Nu verschuiven we de focus naar de meest geprezen LEGO-sets van 2023. Deze lijst brengt de creaties in de schijnwerpers die buitengewoon positieve beoordelingen hebben ontvangen van enthousiaste bouwers en verzamelaars. Welke sets hebben de harten van de LEGO-gemeenschap weten te veroveren? Laten we samen ontdekken welke bouwprojecten de hoogste lof hebben ontvangen en waarom.

5. The Lord of the Rings: Rivendell™ - 10316 (4,88 rating met 205 stemmen)

Op de vijfde plaats schittert The Lord of the Rings: Rivendell™ met een indrukwekkende waardering van 4,88 gebaseerd op 205 stemmen. Deze set belooft niet alleen veel bouwplezier, maar overtuigt ook met zijn imposante omvang en overvloed aan minifiguren. De talrijke details en de toepassing van leuke bouwtechnieken maken het creëren van dit stukje Midden-aarde een aangename uitdaging. Het is een grote set die vanuit alle hoeken bewonderd kan worden, waardoor het een visueel spektakel vormt. Kortom, The Lord of the Rings: Rivendell™ onderscheidt zich met recht in de top 5 vanwege zijn bouwplezier, grootte, diversiteit aan minifiguren, gedetailleerdheid, en esthetisch aantrekkelijke ontwerp.

The Lord of the Rings: Rivendell™ - 10316 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

4. Disney kasteel - 43222 (4,88 rating met 103 stemmen)

Het Disney Kasteel verdient de vierde plek met een solide waardering van 4,88 op basis van 103 stemmen. Dit kasteel, door sommige benoemd als het meest indrukwekkende, biedt niet alleen een grootschalige bouwervaring, maar belooft ook vele uren plezier tijdens het samenstellen. De set is niet alleen groot, maar zit boordevol prachtige en leuke details, die verwijzen naar talloze klassieke films. Deze subtiele knipogen voegen een extra dimensie toe aan het bouwplezier en creëren een set die niet alleen visueel imposant is, maar ook doordrenkt is met de magie van bekende Disney-verhalen. Het Disney Kasteel blijkt een ware speeltuin van plezier en herkenning, en dit maakt het terecht een opvallende keuze voor de vierde plaats in onze top 5.

LEGO Disney kasteel - 43222 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.com

3. Boeket met wilde bloemen - 10313 (4,90 met 122 stemmen)

Het Boeket met wilde bloemen bezet de derde plaats in onze ranglijst, en dat is niet zonder reden, met een imposante beoordeling van 4,90 op basis van 122 stemmen. Dit charmante ensemble van kleurrijke bloemen biedt niet alleen een visueel aantrekkelijke esthetiek maar is ook verrassend eenvoudig te bouwen. De veelzijdigheid van deze set wordt benadrukt door de mogelijkheid om het te combineren met andere bloemensets, waardoor bouwers hun eigen unieke bloemenpracht kunnen creëren. Bovendien heeft dit boeket het voordeel dat het geen water nodig heeft, waardoor het niet alleen een visueel genot is maar ook onderhoudsarm. Deze eigenschappen maken het Boeket met wilde bloemen een geliefde keuze en rechtvaardigen zijn plaats in de top 5.

LEGO Boeket met wilde bloemen - 10313 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

2. Rustgevende tuin - 10315 (4,91 rating met 96 stemmen)

De Rustgevende tuin verdient de tweede plek in onze lijst om verschillende redenen. Het bouwproces van deze set is ontspannend en biedt een creatieve uitlaatklep. De mogelijkheid om de set op verschillende manieren aan te passen, stelt je in staat om een uniek stukje natuur te creëren dat bij je eigen stijl past. De Rustgevende tuin is niet alleen vanuit elke hoek esthetisch aantrekkelijk, maar de zorgvuldig gekozen kleuren dragen bij aan een goed uitgebalanceerd geheel. Kortom, deze set heeft zich bewezen als een favoriet vanwege het kalmerende bouwproces en de veelzijdigheid in aanpassingsmogelijkheden, waardoor het een tweede plaats in de top 5 inneemt.

LEGO Rustgevende tuin - 10315 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

1. De insectencollectie - 21342 (4,92 rating met 11 stemmen)

Op de eerste plek prijkt De insectencollectie. Deze set onderscheidt zich door het gebruik van diverse bouwtechnieken, waardoor bouwers worden uitgedaagd en verrast. Het aanpassen van de posering van de insecten voegt een interactief element toe aan de creatie, waardoor het niet slechts een statisch bouwwerk is. De levendige kleuren van de insecten vormen een visueel feest en dragen bij aan de algehele aantrekkelijkheid van de set. Wat deze collectie extra speciaal maakt, is de goede prijs-kwaliteitsverhouding en het oog voor detail, waardoor het een waardevolle aanvulling is voor bouwers die houden van zowel uitdaging als esthetiek. Kortom, De insectencollectie heeft met zijn indrukwekkende kenmerken een welverdiende eerste plaats in de top 5 veroverd.

LEGO De insectencollectie - 21342 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

Andere noemenswaardige sets uit 2023

Los van de rating zijn er ook een aantal sets die noemenswaardig zijn en de top 5 net niet gehaald hebben

Disney Hocus Pocus: het huisje van de Sanderson-zussen -  21341 (4,75 rating met 267 stemmen) 

Hoewel deze set de top 5 net niet heeft gehaald, mag "Disney Hocus Pocus: het huisje van de Sanderson-zussen" zich troosten met de eer van de meeste beoordelingen van 2023. De set wordt geroemd om zijn fantastische minifiguren en zit boordevol details die knipogen naar de gelijknamige film. Desondanks is er een schaduw van kritiek, waarbij de set als prijzig wordt ervaren en de afwezigheid van Jay en ICE als minifiguren wordt opgemerkt. Laten we eens dieper in deze set duiken en ontdekken wat het tot een opvallende verschijning maakt, ondanks de enkele pijnpunten.

LEGO Disney Hocus Pocus: het huisje van de Sanderson-zussen - 21341 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

Concorde -  10318 (4,78 rating met 262 stemmen)

Deze set valt op door de overvloed aan details in het exterieur, waar liefhebbers van vliegtuigen ongetwijfeld van zullen genieten. Wat deze set extra bijzonder maakt, is niet alleen de visuele pracht, maar ook de stevigheid ervan. Voor sommigen wordt de "Concorde" zelfs beschouwd als de beste set van 2023.

LEGO Concorde - 10318 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon

Symbolen van beroemde schurken - 43227 (4,88 rating met 88 stemmen)

Hoewel deze set net buiten de top 5 valt, verdient "Symbolen van beroemde schurken" zeker een ereplaats op deze pagina. Veel waardering gaat uit naar de VHS-band, die door velen wordt geprezen als een nostalgisch hoogtepunt. Daarnaast vallen ook de talrijke andere details in de set in de smaak. 

LEGO Symbolen van beroemde schurken - 43227 ⎯ Bekijk op Lego NederlandBekijk op Bol.comBekijk op Amazon


In een jaar vol bouwkunst en creativiteit heeft de LEGO-community een overvloed aan sets verwelkomd, elk met zijn eigen unieke charme en karakter. Terwijl sommige sets zich trots bovenaan de beoordelingslijsten positioneerden, waren andere misschien niet de absolute favorieten maar hadden nog steeds hun eigen bijzondere kenmerken. Of je nu een fan bent van betoverende Disney-verhalen, epische avonturen uit Midden-aarde, of luchtvaartliefhebber bent, het jaar 2023 heeft voor ieder wat wils gebracht. Met lof voor creativiteit, details en bouwplezier, laten we met anticipatie uitkijken naar wat de LEGO-wereld ons in het komende jaar zal brengen. Blijf bouwen, creëren en genieten van de magie van LEGO!

Vind de beste prijs